Falunapi összefoglaló

Szerző: kevi     Témakör: Aktuális

A falunapi programok a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósultak meg.

A 2013. szeptember 7-én megrendezett falunapra egyesületünk változatos programmal készült.
Az egész napon át tartó eseménysorozat 8:30-kor Matuz Bálint közadakozásból újraállított sírjának ünnepélyes felszentelésével kezdődött.
Több oldalról történt megkeresésre a honismereti egyesület elvállalta, hogy megszervezi és lebonyolítja a Matuz Bálint tanító-iskolaigazgató és felesége Czimmer Vilma sírjának rendbetételével kapcsolatos ügyintézést. Ez nem kis feladatnak bizonyult, de az egyesületünk tagjai önzetlenül, lelkesen dolgoztak, így a síremlék a tervezettnél két hónappal korábban elkészült, és Gyenes Csaba plébános úr által szeptember 7-én felszentelésre került. A megemlékezésen jelen voltak az adakozók. Akik támogatni akarták ezt a kezdeményezést, megtehették, amit adtak jó szívvel adták. Köszönet ezért nekik. Emlékezzünk a jövőben is méltóan e köztiszteletben álló házaspárra!

Több heti gyűjtőmunka után augusztus 27-én nyílt meg az a kiállítás, amelyen Havas Sámuel 44 festményét mutattuk be. A képet szeptember 7-ig láthatta az érdeklődő közönség, ezután visszaszállítottuk őket tulajdonosaikhoz. Azóta több kiállítatlan képről is tudomást szereztünk, így reméljük, legközelebb még több alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők.


10:30-17:00 között tartott nyitva helytörténeti kiállításunk az Aradi utca 9. szám alatt. Ezen belül látható volt a folyamatosan bővülő néprajzi gyűjtemény. Az idén egy régi szalvétákból álló gyűjteményt is bemutattunk, amelyet Kardos Orsolya bocsájtott a rendelkezésünkre. Az épület falán ismét látható Balsaráti Vitus János régi emléktáblája, az udvaron pedig felállításra kerültek a tűzoltó tartályok és a tűzoltó szekér. Csatlós Tamásnak köszönhetően végleges helyére került Marczibányi Dombegyház egykori temetőjének utolsó sírköve. A munkáját, támogatását ezúton is tisztelettel megköszönjük. Az udvari melléképületben sikerült egy kovácsműhelyt is berendezni. A több heti kemény munka – amelyet az egyesület tagjai végeztek – meghozta gyümölcsét, egy rendezett, esztétikus, újdonságokkal teli bemutatóval kedveskedtünk a hozzánk látogatóknak.

A vendéglátásban is igyekeztünk kitenni magunkért. Múltidéző találkozóra invitáltuk azokat, akik szerettek volna beszélgetni egymással. Egy-egy árnyas asztalnál felidézhették a közös emlékeket, beszélgethettek életük alakulásáról. Mindenkit megkínáltunk harapnivalóval, kávéval, innivalóval. Az egyesület tagjai, és az önkéntes segítőink süteményeket: vízenkeltet, meggyes pitét, sós pogácsát és görhét sütöttek, ebédre slambucot főztünk, ami mind elfogyott. A sok elégedett, vidám vendég igazolta, hogy jó úton járunk.
Reméljük, jövőre is visszajönnek hozzánk. Mi sok-sok újdonsággal mindenkit visszavárunk!

A napról készült fotókat itt tekintheti meg!

Hozzászólás

Bejelentkezés hozzászóláshoz.