Kiállítás ünnepi megnyitóval

Szerző: kevi     Témakör: Aktuális

Az alábbi beszéd 2012. szeptember 8-án 9:00 órakor hangzott el az állandó kiállításunk ünnepi megnyitója alkalmából:

Tisztelettel köszöntök mindenkit a Ketskeméty Károly Honismereti Egyesület tagsága nevében!
Alig több mint két éve baráti társaságként elhatároztuk, hogy nem hagyjuk feledésbe merülni Dombegyház község múltjának emlékeit. Az első helytörténeti kiállításunk sikere nyomán szembesültünk azzal, hogy ezt tevékenységet csak bejegyzett szervezetként tudjuk a megfelelő színvonalon folytatni.
Egyesületünk munkáját Ketskeméty Károly munkássága inspirálta. Ketskeméty Károly községünk tanítója, később iskolaigazgatója volt. Elsőként kutatta településünk múltját, ezért úgy határoztunk az ő nevét veszi fel szervezetünk. Sajnos hiába dolgozott, mert feljegyzései eltűntek, csak nyomokban maradtak meg különböző kiadványokban.
Dombegyház története több mint 8000 éve kezdődött, erről adnak bizonyságot a környéken talált leletek. A mesékbe hajló Attila hagyománnyal folytatódik, majd a feljegyzések bizonysága szerint egy kicsiny középkori mezőváros viselte a Dombegyház nevet, amit csak többszöri törökdúlás után sikerült tetszhalottá tenni. Annak is már közel 200 éve, hogy a középkori kisváros területén három új Dombegyház született.
Egyesületünk azt a célt tűzte maga elé, hogy a mind a régmúltba nyúló történelmünket, mind az immár kétszáz éves újkori emlékeinket, hagyományainkat felkutassa, megőrizze és továbbadja. Ehhez a munkához jelentős segítséget nyújtott Dombegyház képviselő testülete azáltal, hogy rendelkezésünkre bocsájtotta ezt a helyet, ahol méltó módon be tudjuk mutatni az általunk összegyűjtött értékeket.
Az általános iskola tanulói tegnap már látták a gyűjteményt. E látogatás nyomán meggyőződtünk róla, hogy nem hiába való a munkánk. Bízunk benne, hogy a felnőtt lakosság is hasonló érdeklődéssel fogadja kiállításunkat. Továbbra is mindenkit szívesen várunk egyesületünk tagjai közé, a legapróbb segítséget is ami előbbre viszi munkánkat, köszönettel fogadjuk!

Hozzászólás

Bejelentkezés hozzászóláshoz.