Mécsesgyújtás

Szerző kevi     Témakör: Aktuális

Többéves hagyomány, hogy a Ketskeméty Károly Honismereti Egyesület és a Balsaráti Vitus János Általános Iskola közös megemlékezést tart a temetőben. Az idén nem csak azoknak a sírjánál tisztelegtünk, akik több nemzedéket tanítottak, neveltek, formáltak, illetve a hősök kopjafájánál és keresztnél, de mécsest gyújtottunk a két világháborúban elesett hősök emlékművénél is. Évente tíz tanuló vesz részt ezeken az ünnepségeken. Nem titkolt célunk, hogy az utánunk jövő nemzedékek megismerjék elődeik nyugvóhelyét, és méltóképp emlékezzenek meg róluk. Az egyesületet Fejes Sándorné és Kardosné Korom Éva képviselte.
Képek: http://dombegyhaz.net/foto/thumbnails.php?album=44

Kirándultunk

Szerző kevi     Témakör: Aktuális

A Honismereti Egyesület tagjai október 23-án Romániába kirándultak. Az időjárás kedvezett nekünk, a verőfényes őszi időben nem győztünk betelni a táj látványával. Elsőként megtekintettük a Bihar-hegység lábánál fekvő kiskohi Medve-barlangot, mely méltán népszerű fantasztikus cseppkőalakzataival, barlangi medve csontvázaival, köztük teljesen épen maradt is akad, ilyenből a világon eddig csak négyet találtak.
A barlangtól nem messze található a kiskohi tájház, amelynek gyűjteménye 2500 darabos. 30 év alatt gyűjtötte össze Aurel Flutur a rengeteg tárgyat, sok közülük egyedi darab. A magánmúzeum szélesre tárt kapukkal várja látogatóit, amely szívet-lelket-szemet gyönyörködtető hely, igazi népművészeti múzeum.
Utolsó célpontunk a Boga völgye volt, ahová a Bulz-kő mellett elhaladva jutottunk el. Ez a kő az útról nézve egy indián arcára hasonlít, ezért Indián-kőnek is szokták nevezni.
Képek: http://dombegyhaz.net/foto/thumbnails.php?album=43