Szent Iván-éji varázslatok

Szerző kevi     Témakör: Aktuális

A fenti címmel, a Múzeumok Éjszakája keretében rendeztünk meg programunkat 2015. június 20-án. Így emlékszik vissza egy kedves vendégünk élményeire.

“…örömmel vettem részt a Szent Iván napjára hirdetett rendezvényükön is. Kíváncsisággal telve érkeztem erre az estre, az egyesület udvarára. Az egyesület tagjai sok érdekes, e jeles naphoz kapcsolódó hagyományról, szokásról meséltek. Aki kedvet érzett hozzá, az ki is próbálhatta ezeket a régmúltból visszaidézett hagyományokat. Megkóstolhattuk az általuk készített szerelmi bájitalt és szerencsepogácsát, ültethettünk Szent Iván-napi páfrányt is. Sötétedés után szalonnasütés következett. A jelenlévők vidám sztorizgatása közben a falatozgattuk a sült szalonnát. A hamvadó tűzben almát is sütöttünk, majd a parázson átugrás következett.
Számomra az érdekes program mellett az is fontos élmény volt, hogy az egyesület külön figyelmet fordít arra, hogy a programokba a fiatalokat, a gyerekeket is bevonja, átadva a következő generációnak a múlt értékeit. Nagyon kellemes, családias hangulatban telt az este. Remélem, hogy a következő évben is részese lehetek a hagyományok újjá élesztésének.”

ML-né

Fotóalbum: http://dombegyhaz.net/foto/thumbnails.php?album=46

A program a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg.

Együttműködtünk

Szerző kevi     Témakör: Aktuális

A korábbi évek hagyományaihoz híven ebben az évben is megrendezte a Balsaráti Vitus János Általános Iskola a gyermeknapot. A sokféle program biztosította minden gyerek számára a tartalmas időtöltést. Ezeknek a programoknak a megszervezéséből, lebonyolításából az egyesület is kivette a részét. Az egyik „állomáson” helytörténettel, honismerettel kapcsolatos feladatokat kellett a tanulóknak megoldani, miközben új információkat is megtudtak a régi Dombegyházról. Először néhány tárgyat kellett felismerni, elmondani a használatával kapcsolatos tudnivalókat. Ez – szerencsére a múzeumunk gyakori meglátogatásának – könnyedén ment. Második feladatként a régi Dombegyházt keresték meg a Lázár-térképen, végül az iskolájuk 60-70 évvel ezelőtti képét kellett mozaikból összeállítani, felismerni. Természetesen minden csapat sikeresen vette az akadályokat. Utolsó feladatként a csapatok összeálltak egy fotó erejéig.
Fotók: http://dombegyhaz.net/foto/thumbnails.php?album=40