Megcsináltuk

Szerző kevi     Témakör: Aktuális

A honismereti egyesület az idei falnapra is új ötletekkel készült. Sikerrel vettük a tervezés és szervezés közben folyamatosan felmerülő akadályokat. Kitartottunk elveink mellett, hogy ugyan elsősorban mi szervezzük a programokat a látogatóink számára, de bevonjuk azokat a lakosokat, akik szívesen együttműködnek velünk. Szeptember 6-án egy 147 darabból álló babakiállítással leptük meg a vendégeinket. A babák nagy része Rácz Istvánné Erzsike tulajdonában van. Hozzá társult Szűcs Tiborné Hajni, Lengyelné Edit, Csont Éva és az egyesület tagjai, akik szívesen megmutatták saját gyűjteményüket a nagyközönségnek. Ezúton is köszönjük nekik a lehetőséget. Hatalmas sikere volt a babáknak. Voltak látogatók többek között Horvátországból és Romániából, Svédországból, Aradról és Tiszaalpárról, Gyuláról és Csongrádról, Szegedről és Budapestről, s a szomszédos településekről is. Eljöttek a rendszeres látogatók, de volt olyan, akivel itt most találkoztunk először.
Ezen a napon nyitottuk meg az I. világháború dombegyházi vonatkozásait feldolgozó kiállításunkat is, amellyel kis egyesületünk tisztelegni szeretne a dombegyházi hősök előtt.
A hagyományos néprajzi gyűjtemény bemutatása és a szíves vendéglátás az idén sem maradt el. Reméljük, hogy elégedett vendégeink viszik a jó hírünket – és egyben Dombegyház jó hírét is – a világban, és jövőre ismét találkozunk egymással.

Képek: http://dombegyhaz.net/foto/thumbnails.php?album=36

Emlékezzünk hőseinkre!

Szerző kevi     Témakör: Aktuális

Az idén országszerte megemlékezéseket tartanak az első világháború centenáriuma alkalmából.
Száz éve annak, hogy kitört a nagy világháború, ami annak idején Magyarországon mindenki életét megváltoztatta, s nincs olyan magyar család, amelyik ne lenne érintett ebben a történelmi tragédiában. Az első világháborúban gyökerezik a trianoni békediktátum, amelynek következményeit a Dombegyházon élő családok még ma is szenvedik. A hősök előtt tisztelegve, a halottakra és az eltűntek emlékezve nyitotta meg szeptember 6-án a Ketskeméty Károly Honismereti Egyesület a kiállítását „Hőseink” címmel.
A szerény keretek között megnyitott kiállítás gazdag iratanyagát Fejes Sándorné egyesületi tag kutatta fel, állította össze. A lakosság segítségével összegyűjtött, feldolgozott dokumentumok, fényképek, tárgyak méltó emléket állítanak elődeinknek. „Egy ember addig él, amíg emlékeznek rá” tartja a mondás. Emlékezzünk hőseinkre! A kiállítás szombati napokon 16:00 és 18:00 óra között még néhány hétig megtekinthető.
Fotóalbum: http://dombegyhaz.net/foto/thumbnails.php?album=36